Sin categoría

49ena Ter-Cat i Dalí

Just quan estava a punt de quedar-me sense temes sobre els que escriure he assistit a la 49ena Tertúlia de la Societat Catalana de Fantasia i Ciència Ficció, que m’ha donat material per a llarg XD.

NeimhaimLos hijos de la nieve y la tormenta (12)

Abans de res. Dalí.

Gracies als contactes dels membres de la Societat Catalana de Fantasia i Ciència Ficció, hem tingut una visita guiada personal del museu Dalí. Jo, per exemple, he descobert que té obres (no pintures, llibres) publicades. Des de una autobiografia, a reculls de cartes i, el millor, reflexions sobre les seves obres surrealistes.

20190202_123316

El més interessant del museu es que, a diferencia de molts altres que es van fer pòstums, aquest va ser dissenyat íntegrament per Dalí, mentre estava viu. No té molta forma de museu, en conseqüència: originalment l’edifici era un teatre, i esta organitzat per un artista, el qual dona barreges curioses. És, a la seva manera, una gran obra d’art on s’acumulen els records del seu autor. Hi ha el cotxe que tenia als estats units, terra i sorra de Cadaqués, i molts altres records, acumulats a forma d’obra d’art.

I ara sí, els llibres.

A part de la Vida de Salvador Dalí, també es van fer presentacions de varies obres de literatura catalana, que us deixo a continuació per si pogués interessar-vos.

Somnis de Pénelope, de Marta Silvestre

9788417660062

Somnis de Penèlope és un text divers i seductor que es presenta al lector com una llavor immortal feta de relats, proses poètiques, articles, il·lustracions… El llibre en el seu conjunt‒textos, il·lustracions i cançons‒té com a protagonistes Penèlopes i Odisseus del present i del futur que, tot cercant la llavor immortal, l’Ítaca del bon amor, recorren camins de tota mena per trobar-se, finalment, a la cruïlla del que és realment autèntic. 

On trobar-la? Casa del Llibre

Per què llegir-la? Com va ser tema de discussió durant la Ter-Cat. Quantes obres de ciència ficció eròtica hi han a la literatura catalana? Molt poques. Mugrons de titani, n’és una. Una altra, la veure’m més endavant (es van presentar molts robo-erotismes en aquesta tertúlia XD). I aquesta és la tercera. Sent un gènere que esta guanyant força en Espanya, no seria mala idea invertir en un recull de contes d’aquest estil.

I la serp digué (trilogia El Missatge), de Joan Marcé

42090109

Sinopsis de Un intrús a l’estany. 

En Ramon Verdaguer treballa al New Jersey Biological Institute en un projecte d’investigació sobre el genoma humà. Viu un moment dolç i apassionant en què tot sembla anar-li de cara fins que una casual i desconcertant troballa dins una seqüència d’ADN desperta una allau d’i nteressos soterrats. La mort sobtada d’un amic matemàtic, a qui n’havia demanat l’opinió, i l’estranya desaparició de la seva noia provoquen que renunciï al projecte i que torni a Banyoles, la seva ciutat natal, decebut i esfondrat. Però no torna sol. El seu enigmàtic descobriment ha alertat una important multinacional que el sotmetrà a un seguiment secret i inexorable. Una angoixant persecució que aviat ho tenyeix tot amb un dens rastre de sang. Des de la ciutat de l’estany, en Ramon, però, està disposat a plantar cara al poder i a arribar fins al final. 

On trobar-la? Goodreads

Per què llegir-la? És tracta d’una de les poques trilogies de ciència ficció en català que es troben. Per desgracia esta autopublicada (perquè el mercat català no vol apostar per aquests tipus d’obres) així que haureu de parlar amb el seu autor per aconseguir-la (un + ja que us la farà arribar firmada).

Com es va comentar, el millor és que cada llibre pot ser el favorit d’un públic diferent. El primer per als científics, els segons pels arqueòlegs i el tercer pels fans del thriller.

El contracte Wong, per Montserrat Segura

9788499759494

Amèlia és una dona feta, amb un petit univers construït a la seva mida. En el món en què viu «el cel és una cúpula artificial, la pluja arriba per aspersors i per sortir de casa cal autorització», esdevé molt difícil fer relacions fora de l’àmbit laboral i trobar algú amb qui compartir interessos i emocions. És precisament a través de la feina que Amèlia tindrà notícia d’Indústries Wong i dels ens cibernètics que produeix l’empresa. Decidirà encarregar-los un prototip; en el mateix moment de signar el contracte començaran els seus dubtes ètics. Un cop recollida la mercaderia, durant un temps ella serà feliç per fi , però aquesta felicitat, incompleta a causa de les seves vacil·lacions, precipitarà un desenllaç de conseqüències tràgiques.

On trobar-la? Casa del Llibre

Per què llegir-la? Ja us havia comentat que tornaríem al tema del robo-erotisme, no? Es molt curiós, que en un gènere tan dominat pel masculí, la major part de la seva representació catalana estigui escrita per dones, i vist d’un punt de vista femení. És més aviat una novelette, molt curteta, i segurament rapida de llegir, que discuteix sobre els pros i contres d’humanitzar les maquines.

No només llibres

El Biblionauta

el_biblionauta_num_4_10388_Rjr4Dnwl

Una de les gran figures de les ressenyes de fantasia i ciència ficció en català ve de la mà d’aquesta pagina web, que a més treu un revista cada pocs mesos. Si no esteu segurs d’invertir en el Contracte Wong, podeu posar-vos en contacte amb la prosa de Montserrat en el seu relat de la ultima edició (gratis). A més, molts altres presents a la Ter-Cat també tenen el seu lloc en la revista, us convindria descobrir-la.

Molt útil també per estar al corrent de les novetats i els festivals literaris al voltant de Catalunya.

El Kraken i el Gato de Vader

Em fa molta il·lusió creuar-me amb altres blogs de fantasia en català.

La biblioteca del Kraken és un blog dedicat a les ressenyes, molt similar al meu, que sol concentrar-se en llibres d’autors locals. Una molt bona aposta, tenen més varietat en quant a autors catalans que jo.

Amb la famosa frase: Sóc friki, sóc cultura. El gato de Vader no necessita presentació. Tot i estar centrar quasi-exclusivament en ciència ficció, té moltes ressenyes d’obres que jo tinc pendent. (A més, gats i Star Wars, són dues coses que m’encanten)

 

 

 

 

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s