#UnAñodeAutoras · historias que inspiran

Histories que inspiren: La remor de les bruixes

Quasi dues setmanes després d’acabar-ho us porto la meva ressenya de l’autora del mes d’agost: Anna Dale amb La Remor de les Bruixes.

Copia de NeimhaimLos hijos de la nieve y la tormenta (6)

Tot i que el Joe Binks s’estimaria més passar el Nadal amb el seu pare, aquest cop li ha tocat visitar la seva mare, que viu a Canterbury amb un nou marit i la seva filla petita, l’Esme. Poc s’espera el Joe que aquestes vacances, que prometen ser avorridíssimes, es convertiran en una increïble aventura. 
Al tren que l’ha de dur a Canterbury, el noi coincideix amb uns passatgers ben estranys i es veurà involucrat en una conspiració misteriosa per eliminar totes les bruixes d’Anglaterra. Tan bon punt baixi del tren, el Joe coneixerà un grup de dones extravagants, les bruixes del sàbat l’Ortiga Morta, i es farà molt amic de la Twiggy, la més jove de totes. Junts descobriran que algú ha robat una pàgina del llibre d’encanteris més poderós de tots els temps, i amb la col·laboració valenta de l’Esme, hauran d’atrapar el perillós lladre abans que faci desaparèixer el món de la màgia. 

1. Les clàssiques bruixes angleses

BRUIXA.jpgFeia molt, d’ençà que vaig llegir Harry Potter en tercer de carrera (uns cinc anys), que no llegia un llibre amb bruixes angleses. Sí, he llegit llibres com Crónicas de una bruja universitaria i similars, però dins del món de les bruixes, estareu d’acord amb mi que no totes tenen la base anglesa.

Que és una bruixa anglesa? Doncs es tracta de les bruixes amb el barret punxegut, les varetes, els gats negres i les seves escombres. Feia temps que no ho tornava a veure, portant-me de tornada al El concurso de Brujas que vaig llegir en la meva joventut. I que voleu, em va donar la nostàlgia.

2. Un noi normal es l’heroi

És típic que el protagonista tingui alguna cosa especial. Algun do únic, un destí misteriós, una ascendència increïble. Però en aquest cas és el Joe, un noi normal amb pares divorciats i una germanastra. Durant tota la història manté la seva naturalesa de normalitat, cosa que implica un missatge molt important: algú normal també pot ser un heroi.

3. El perill de la discriminació

Un gran conflicte en el llibre és justament la discriminació. El fet que les bruixes, que ni tan sols sabent com esdevenen bruixes, creuen ser millors que els humans normals. Aquest menyspreu i separació els esta passant factura, i cada cop és més difícil trobar bruixes.

Amb el tema de bruixes i no bruixes presenta aquesta discriminació que és tant present en el nostre dia a dia i mostra l’error de deixar-se’n portar. Són aquelles bruixes, les que tracten els humans com persones, les que tiren endavant en la seva història.

El sexisme invers ja de pas

Un punt molt curiós que em va cridar l’atenció va ser la discriminació cap als homes des del món de les bruixes. Els sàbats estan dirigita ser dones, i els bruixots són minoritaris i sovint ignorats. Tot i que no arriben a haver-hi una confrontació respecte a ells, sí que aquest fet té repercussió en la trama.

És divertit veure una representació del silenciament que pateixen les dones a la inversa en un llibre de literatura infantil.

Coses que no m’han agradat

-1. La reiteració

Potser passa perquè es tracta d’un llibre infantil, destinat a primers lectors d’obres llargues, que potser no tenen la memòria tan entrenada. Però per una adulta com jo, les claus de la trama es repeteixen massa sovint per a no resultar obvies, fins al punt on es fan avorrides i previsibles. Si ens esforcem els escriptors en no reiterar-nos, em pregunto si l’Anna ho va fer a propòsit.

-2. Potser més juvenil el próxim cop

Com he dit, potser el que més falla se’l públic al que va destinat. Que si, jo adoro la literatura juvenil, però potser aquesta està més aviat destinada a un públic més jove, que posa a la trama pocs girs sorprenents i conflictes relativament previsibles.

 

En resum

M’ha sorprès gratament, quan vaig començar vaig creure que se’m faria llarg, però la història ha acabat essent interessant. L’única pega que li trobo que la quantitat de reiteracions que hi ha tot i que no arribo a saber si es tracta d’un recurs fet a propòsit.

I si vols llegir en català, que sàpigues que tinc un relat gratis a Lektu.

gratis
Descarrega’l a Lektu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s