#UnAñodeAutoras · Inspiración

La teoria de convertir la materia en llum, i la seva funció en La Brigada Lluminosa

La novel·la editada per Mai Més llibres de Kameron Hurley: La brigada lluminosa; es centra al voltant de la teoria que la matèria es pugui convertir en llum per enviar-la a un planeta llunyà com Mart.

És una tècnica que s’aproxima als viatges a la velocitat de la llum, i s’allunya dels forats de cuc. Anem a avaluar quina és la seva presència en la literatura, i quines serien les bases científiques que la farien possible.

Els fotons, la base de la llum

Els fotons, per posar-ho fàcil, són la llum. El primer que m’ha vingut al cap ha sigut dir la matèria de la llum, però és que els fotons no en tenen. Tenen una massa de 0 i en conseqüència poden viatjar a una velocitat constant independent del medi (300.000 km/s).

19144863_xl

Si ús està explotant el cervell pensant en una partícula que no té massa, penseu que els electrons (part indispensable d’un àtom) tampoc en tenen. El cas és que els fotons no estan «atrapats» per la massa d’altres partícules, i constitueixen la llum que nosaltres veiem (i la que no veiem).

La teoría de viatjar a la velocitat de la llum

Evidentment, viatjar a la velocitat de la llum per defecte vol dir convertir-se en llum. Cosa que implicaria que les partícules dels nostres àtoms (electrons, protons i neutrons) perdessin la seva massa, cosa que en teoria no sembla tan fàcil.

Així com a Star Wars es viatja a la velocitat de la llum sense «convertir-se en llum», Kameron soluciona aquest conflicte.

Per què es un conflicte?

Hiperespacio-Star-Wars

Perquè Einstein ja ho va dir. Si voleu més info dirigiu-vos aquí, perquè jo em quedaré en els bàsics.

E=mc^2

-Albert Einstein

Que vol dir aquesta fórmula endimoniada? Que la massa depèn és relativa a la velocitat. O millor dit, la velocitat depèn de la massa. En efecte, mentre tinguem massa, no podrem mai arribar a la velocitat de la llum. En conseqüència, per a viatjar a la velocitat de la n’hem de convertir en energia, en llum, cosa que ni el Han ni el Chewie fan.

«A medida que los objetos viajan más rápido, su masa crece y mientras más masa tienen, más difícil es lograr la aceleración, por lo que nunca llegan a la velocidad de la luz», explica Roger Rassool, físico de la Universidad de Melbourne, en Australia.

El que fa bé la Kameron

La Kameron evita aquest error convertint els seus personatges en llum.

tlb

Cosa que en teoria si seria més possible que simplement «viatjar a la velocitat de la llum». Tot objecte té energia, energia que es pot alliberar. En teoria un ésser humà de 70 quilos, té suficient energia dins seu com 21.000 bombes d’Hiroshima. Si aconseguíssim «alliberar» aquesta energia, una cosa així com convertir els electrons en fotons (cosa tampoc possible segons els estudis actuals), podríem ser la llum, i viatjar a la seva velocitat.

Una altra cosa seria tornar a ajuntar-nos. Cosa no tan simple com ja destaca la Kameron en els riscos de rematerialitzar-se.

Però en teoria, sí, aquesta seria una possibilitat més probable que la de Star Wars.

Viatjar en la llum es viatjar en el temps

Un conflicte amb el qual es troba el/la protagonista de la història de Kameron és que els salts a la llum el/la fan aterrar en temps diferents de la seva vida. Bàsicament, que està viatjant en el temps (tant endavant com endarrere).

A nivell científic ja s’ha provat (o almenys per ara es considera correcte) que és impossible viatjar al passat més que en la imaginació. Tot i que altres series ho fan, d’una manera també pròxima al viatge en la llum.

back-to-the-future-trilogy-1122951-1280x0

El que si és correcte, és que si viatges a la velocitat de la llum, apareguis en un moment previ als altres. Això es deu al fet que si la percepció del temps depèn de la velocitat que tenim (el fenomen conegut com la dilatació del temps), com més ràpid viatgen més «lent» anirà el món al nostre voltant.

Però ignorant aquest últim fet, hi ha el de viatjar al futur, que teòricament si seria més possible: viatjant «més» ràpid que la velocitat de la llum. En el seu moment es va creure que els neutrins podien anar-hi més ràpid, cosa que els permetria literalment viatjar en el temps. Però ja es va veure que és devia a un error de càlcul i no hi ha res més ràpid que la llum.

Ergo, res no pot avançar-se al temps actual.

A no ser que entrem en temes filosòfics com que el «temps» és de fet una estructura a part, on les coses es repeteixen i tot això. Però res similar s’ha demostrat actualment. Per molt que existeixin mil i una teories al respecte.

maxresdefault (5)

Si no es pot viatjar a la velocitat de la llum, quines són les alternatives?

I no, no estic parlant de forats de cuc i similars, això és una teoria física per a un altre article (tenint en compte que els meus coneixements en física són d’estar per casa).

maxresdefault (6)

Els camps electromagnetics

Són una opció. Avui dia ja s’han aconseguit accelerar electrons fins a velocitats 99.99% de les dels fotons. Així que un camp electromagnètic si podria aconseguir fer-nos viatjar suficientment ràpid com per a semblar estats fets de llum.

El-Gran-Colisionador-de-Hadrones-e1354858838143
S’assembla prou a l’invent d’AntMan. Colisionador d’Hadrones.

Una altra cosa seria controlar on aterrem.

 

 

I fins aquí la meva «comedura de coco» de la setmana. Espero que els fans de Kameron preguin nota per a escriure les seves próximes obres d’una manera més acurada amb la ciencia actual.

 

I si voleu llegir algun relat meu en català, teniu aquest disponible. 

gratis (8)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 respuestas a “La teoria de convertir la materia en llum, i la seva funció en La Brigada Lluminosa

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s