#UnAñodeAutoras

#UnAñoDeAutoras: Coneixent a Jeanne Theoharis

El mes de juny es un mes tranquil, ja sigui perque comença l’estiu o perquè tenia ganes de llegir a aquesta autora.

Copia de Copia de Unañodeautoras2 (14)

Jeanne Theoharis és llicenciada en estudis afroamericans per la Universitat de Harvard i Doctora en cultura nord-americana. Actualment es professora de Ciències Polítiques al Brooklyn College. Es autora de nombrosos llibres i articles sobre la lluita pels drets civils i el moviment Black Power. També sobre les polítiques racials i educatives, així com els drets socials.

Not Working: Latina Immigrants, Low-Wage Jobs, and the Failure of Welfare Reform

2413500

Not Working chronicles the devastating effects of the 1996 welfare reform legislation that ended welfare as we know it. For those who now receive public assistance, «work» means pleading with supervisors for full-time hours, juggling ever-changing work schedules, and shuffling between dead-end jobs that leave one physically and psychically exhausted.

On trobar-la? NYU Press

Per què llegir-la?  Es tracta d’una cronica sobre com un canvi en les polítiques del treball pot condemnar tota una generació.

Want to Start a Revolution?: Radical Women in the Black Freedom Struggle

7157574The story of the black freedom struggle in America has been overwhelmingly male-centric, starring leaders like Martin Luther King, Jr., Malcolm X, and Huey Newton. With few exceptions, black women have been perceived as supporting actresses; as behind-the-scenes or peripheral activists, or rank and file party members. But what about Vicki Garvin, a Brooklyn-born activist who became a leader of the National Negro Labor Council and guide to Malcolm X on his travels through Africa? What about Shirley Chisholm, the first black Congresswoman?

On trobar-la? NYU Press

Per què llegir-la? LaShonda en Goodreads diu:Very interesting perspective, there are some essays that really stand out, especially because of the level of activism prior to the 1960s.

A More Beautiful and Terrible History: The Uses and Misuses of Civil Rights History

35135273The civil rights movement has become national legend, lauded by presidents from Reagan to Obama to Trump, as proof of the power of American democracy. This fable, featuring dreamy heroes and accidental heroines, has shuttered the movement firmly in the past, whitewashed the forces that stood in its way, and diminished its scope. And it is used perniciously in our own times to chastise present-day movements and obscure contemporary injustice.

On trobar-la? Beacon Press

Per què llergir-la? “American history is longer, larger, more various, more beautiful, and more terrible than anything anyone has ever said about it.” – James Baldwin

La vida rebel de Rosa Parks

43197058._SY475_1 de desembre de 1955. A la ciutat de Montgomery, Alabama, una jove negra es nega a cedir el seient a un home blanc. El conductor ho denuncia a la policia i la dona acaba sent detinguda. Ningú no s’esperava, però, que aquell acte desencadenaria tot un tsunami de mobilitzacions que posaria contra les cordes el sistema racista dels EUA. Aquella dona es deia Rosa Parks i amb la seva acció va demostrar el poder transformador de la desobediència civil contra lleis injustes. Però qui s’amaga rere aquesta acció històrica? Per què una humil costurera es va jugar la llibertat desafiant la maquinària legal de tota una superpotència mundial?

On trobar-la? Sembra Llibres

Per què llegir-la? Es l’obra que llegiré jo durant el mes de juny.

 

EIDLN_PROMO_Twitter_Portada_1500x500px
Ya disponible en Lektu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s