Ursula K. LeGuin es una llegenda de la ciencia ficció, però que mai he llegit. Aquest mes em proposo enllestir-lo. I gracies a Raig Verd editorial, amb una edició nova i en català.
Ursula va neixer a California en 1929 i va treballar de professora de francés abans de dedicar-se exclusivament a l’escriptura.
La mà esquerra de la foscor/La mano izquierda de la oscuridad
L’Ai arriba al planeta Hivern amb la intenció que aquest s’aliï a la Federació Galàctica de mons habitats per éssers humans, l’Ekumen. L’habiten dues civilitzacions enfrontades i l’Ai haurà de trobar quina pot ser l’adequada per a l’aliança. A més, es troba una singularitat entre els éssers que hi viuen, no són ni homes ni dones, són hermafrodites que en el període de kèmmer o zel adopten un sexe o l’altre.
On trobar-la? Raig Verd Editorial
Per què llegir-la? Ferran Armengol comenta à Goodreads: Una història que m’ha emplenat l’esperit d’energia positiva.
Un mag de Terramar/ Un mago de Terramar
En Ged és un nen que té una gran habilitat en les arts màgiques de Terramar, que s’articulen coneixent els noms veritables de les coses. El seu poder i ambició creixen, i el seu mestre decideix enviar-lo d’adolescent a l’escola de mags de Terramar. En Ged mostra grans habilitats a l’escola, però la vanitat i la rebel·lia no l’ajuden a adaptar-s’hi; és massa conscient que posseeix un gran poder. En un duel màgic per resoldre una discussió amb un company d’escola, en Ged allibera una criatura de la foscor que l’ataca i el persegueix. Creu que només pot fugir-ne i travessarà mitja Terramar per alliberar-se’n. Però de què fuig, en realitat?
On trobar-la? Raig Verd Editorial
Per què llegir-la? Les Rades Grises comenta: Una gran obra de la literatura de tots els gèneres. Com a lector que estima la literatura fantàstica, reitero el meu agraïment a Raig Verd per la feina fabulosa que està fent amb l’obra de Le Guin.
Els desposseïts/ Los desposeidos
En Shevek, el protagonista, és un físic que intenta desenvolupar una teoria temporal general. Anarres, el seu planeta, és en teoria una societat sense govern o institucions autoritàries. Però fent recerca, es va adonant que la revolució que va crear aquest món està estancada, envoltada de murs que haurà d’enderrocar. Les estructures de poder comencen a sorgir allà on no n’hi havia. En aquest moment decideix emprendre un viatge molt arriscat al planeta original, Urras, buscant un diàleg obert entre els dos mons per poder divulgar les seves teories lliurement fora d’Anarres. La novel·la detalla la lluita per alliberar-se que ha de dur a terme tant a Urras com al seu propi món, Anarres.
On trobar-la? Raig Verd Editorial
Per què llegir-la? Es l’obra que llegiré jo aquest mes. Esperant la meva opinió, us deixo la del Kraken: La conclusió a mesura que anava devorant capítols – i prenent notes sense parar- és que estava llegint una obra molt gran.
El cumpleaños del mundo y otros relatos
La inconfundible voz de Ursula K. Le Guin lleva décadas cautivando a millones de lectores. Madre de numerosos mundos y entrañables personajes, ahora retoma el universo Hainish para explorar las relaciones entre los dos sexos, postulando diversas formas de amor y matrimonio, dominación y discriminación, que invitan a reflexionar sobre nuestro propio orden social, sexual y emocional. Como hilo conductor, el tema del viaje como metáfora del conocimiento, de la vida y de la muerte.
¿Dónde encontrarla? Imposible encontrar una edición que no sea de segunda mano, igual que casi toda la bibliografía en español de LeGuin.

5 respuestas a “#UnAñoDeAutoras: Coneixent l’Ursula K LeGuin”