Sin categoría

Anarres vs Urras

Els desposseïts per Ursula K. LeGuin utilitza dos món imaginaris per descriure dos estructures econòmiques oposades, portar-les al extrem i reflexionar sobre els seus pros i contres. En el cas que no volgueu llegir-vos el llibre, aquí el que he captat de llegir-lo jo mateixa.

Anarres o l’anarquisme

Anarres es un planeta inhòspit, on gent cansada del capitalisme es va refugiar per crear una societat sense govern i descentralitzada. Es tracta d’una civilització jove, de 300 anys o així, que s’aproxima a la teoría máxima de l’anarquisme.

Traduït al llenguatge contemporani, l’anarquia pot significar «absència de prejudicis», «absència de norma», «absència de jerarquia» ,»absència d’autoritat» o «absència de govern»

Viquipèdia

Viuen en comunitat, sense cases ni objectes propis, mengen en refectoris, tots el mateix. S’organitzen en sindicats, i un ordinador escolleix el seu nom. Cadascun pot treballar del que vol, però s’espera que participin en les activitats de manutenció que normalment ningú vol fer. Així que un pot formar-se en física, però també en arreglar carreteres.

I aquesta sembla ser la principal problemàtica. En qualsevol situació, es pot necesitar que abandonis el teu treball pel bé comú, com li passa al Shevek. Corrent el risc d’ésser ostracissat (no sé si ho he escrit bé XD), per no voler ajudar. Es més, hi ha individus que semblen haver trobat la forma de fer funcionar el sistema al seu favor, permetent-lis ser «superiors» en certa manera. Capaços fins i tot d’arruinar la vida d’algún altre, ja que tot esta sotmés a l’opinió pública, i si taquen la teva reputació, la vida es pot tornar difícil.

Urras o el capitalisme

Urras es un planeta ric que compta amb boscos, selves, i un periple de recursos. Allà esta instaurat el capitalisme, amb castes sociales separades segons la capacitat adquisitiva. Allò comporta una clase propietaria i una próxima a les condicions de l’esclavisme.

El capitalisme és un sistema econòmic en què els mitjans de producció són, en la seva majoria, propietat privada, i en què el capital s’inverteix en la producció, distribució i comerç dels béns i serveis per tal d’obtenir guanys o el benefici màxim en un mercat lliure i competitiu.

Viquipèdia

La clase benestant posseeix la capacitat de fer el que li vingui en gana. Fer festes, dedicar-se exclusivament a estudiar… mentre la classe baixa fa la major part de la feina, en concret anar a la guerra que ha començat la classe alta. A més, existeix una separació també entre sexes, on les dones estan relegades a la funció d’ama de casa o muller trofeu.

Thu i el socialisme

Thu és una de les nacions de Urras, però que es diferència de les demés per tenir una estructura de estat similar a la República soviética. No es coneix gaire, però pel que diuen són similar a Anarres en el sentit que comparteixen les riqueses i que tècnicament no hi ha classe social. Però com indica Shevek, el que si posseeixen es un govern, el qual limita les seves llibertats.

Essent un punt entremig entre els dos extrems, i que per com es representa en la historia, s’ha emportat les pitjors parts de cadascun.

En resum

Esta clar que Ursula volia transmetre una critica de les estructures econòmiques del planeta Terra, portant-les al extrem, per a fer-nos reflexionar sobre la nostra forma de viure, i que preferiríem arribat el moment: seriem solidaris com els anasterris? O egotistes com els Urrastis?

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s