Sin categoría

Els alienigenes de Alba són anemones, i tot es un viatge temporal

Doncs llegint-me el llibre d’Alba d’Octavia Butler estic, i se’m presenten varies idees que vull discutir en profunditat abans no se m’oblidin, perquè em sol passar al moment de fer ressenyes: no són coses que determinen si el llibre m’agrada o no, però que m’hi fan reflexionar.

Els aliens d’Alba són anemones

I que em fa pensar això? Són essers coberts de tentacles, per començar. Però hi han molts detalls més…

L’intercanvi del oankali i la simbiosis de les anemones.

Els oankali d’Alba, aquesta especie extraterrestre, tenen una obsessió amb l’intercanvi. De fet, el seu mateix nom significa intercanvi. Ells proposen un servei, i obtenen una cosa proporcional a canvi. Cosa que per als humans pot sonar horripilant, però que té un cert sentit.

Tornem al món real i tenim a les anemones que duen a terme el seu propi intercanvi amb un altre tipus de vertebrat: els peixos pallasso. I no només ells, tenen relació amb molts altres tipus de peixos, i fins i tot alguns invertebrats com les algues. Les anemones es consideren molt importants dins dels seus ecosistemes. Hi han anemones que viuen fixades a les roques, però altres que viuen a sobre de crustacis i es desplacen amb ells. La majoria son carnivores, però hi ha algunes que mengen algues, que creixen a sobre seu! Em pregunto si la Octavia va investigar a aquests animals al moment d’inspirar-se en els oankali.

Comunicació amb químics

Per què les anemones piquen a un i altres no? Com troben el seu aliment si no poden veure? Química. Els missatges químics amb olors, enzims, etc. es més comú del que sembla en la nostra fauna humana. Els peixos que viuen en simbiosi no són resistents a les picades d’anemona, produeixen un mucus que inhibeix les cèl·lules urticants de les anemones.

Sona molt a aquesta comunicació química que fan els oankali?

Els òrgans sexuals

Com es reprodueixen els oankali? Encara no m’ha quedat clar, però només vaig per la meitat del llibre. El que si esta clar es que tenen tres sexes: mascles, femelles i oolois. I que cada estructura familiar esta composada per tres d’aquests i la seva progenie, fent pensar que fan falta els tres per crear una nova vida. El que més sorprèn es que per arribar a adult, els òrgans sexuals han de créixer, i que són un dels seus tentacles especials.

Tornant al genere Actiniaria, les anemones també tenen 3 sexes: mascle, femella o hermafrodita, segons l’espècie. Clarament no necesiten 3 individus per reproduir-se, però si posseeixen dins unes tires, similars a tentacles. No només això, sino que poden reproduir-se també de manera asexual per gemmació, fissió binaria, o laceració pedal, cosa que em recorda molt a la decisió que prenen els oankali de dividir-se en tres poblacions per seguir creixent separadament.

I sí, existeix la laceració pedal, perquè els actinaria tenen peus, amb els que es fixen al terra o altres superficies, però que també poden utilitzar per moure’s. I dona la casualitat que es també on esta el seu sistema digestiu.

La meva teoria

I aquí arriba el meu cervell despavorit que es pregunta com la Lilith que poden voler aquests aliens dels humans? Per què impedir la seva extinció? Que guanyen en tot això?

Tinc molt clar que no sera així al final, però donat que clarament l’Octavia es va inspirar en les anemones de mar per els seus oankalis, em pregunto si no vindran d’un futur llunyà on han arribat a la cima de la cadena evolutiva justament gracies a la cagada dels humans… No volem potser nosaltres recuperar els dinosaures per tenir-los de mascota (Jurassic Park cof cof)?

https://lektu.com/l/paula-yaguez/el-invernadero-de-las-nubes/13948

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s