Sin categoría

#UnAnyD’Autores: Entrevista a Eloi Puig

Convido a Eloi Puig, també conegut com el Kraken, per a que em doni la seva opinió sobre la Carrie Fisher.

El blogger

El Kraken és un dels principals blogs de literatura fantàstica en català, explica’ns com va començar tot.

Va ser una evolució natural. Jo ja feia petites fitxes a l’adolescència sobre llibres i més tard vaig engegar una base de dades amb mini ressenyes. Quan em vaig veure capaç de poder crear una pàgina web m’hi vaig llança. Fixa’t que La Biblioteca del Kraken no és ni tan sols un bloc… és més antic que tot això… Aquest any fa 18 anys que la vaig obrir!

A més de la teva faceta de crític literari, la teva feina de dia es d’agent de viatges. Has conegut a algun famós així?

Algun famós per tenir agencia de viatges? Depèn del que entenguis per famós. Com a molt he muntat algun viatge per algun actor o locutor conegut. Al especialitzar-nos en viatges a mida per a totes les butxaques i tipus de viatges ens venen viatgers d’un ampli espectre 😊

A més de tot això, ets el president de la Societat Catalana de Fantasia i Ciència Ficció, com vas arribar a aquesta posició?

Vaig fer-me soci de la SCCFF al 2007 (crec recordar). Simplement va arribar el moment de canviar la junta directiva i algú va proposar el meu nom. I vaig acceptar encantat. 😊

La Carrie Fisher

Carrie Fisher es sobretot coneguda pel seu paper com a Princesa Leia. Quan vas descobrir que havia escrit llibres també?

Dons arran de la lectura de “El diari de la princesa”. No sabia que també havia estat guionista i escriptora.

Que et sembla la Carrie com autora? Recomanaries el seus llibres?

Només he llegit d’ella « El diari de la princesa » i em va agradar però no he llegit res més d’ella. És difícil, per tant, recomanar-ne.

Quines creus que eren les principals preocupacions de Carrie com autora ?

Pel que intueixo Carrie volia donar a conèixer qui s’amagava sota la disfressa de la Leia. Reivindicar-se com a actriu o artista més enllà del seu personatge més famós.

Pel que es veu va estar darrera, com guionista, de la primera i segona pel·lícula del Despertar de la Fuerza de Star Wars. Opines com jo que es veu el canvi de qualitat cap a la tercera? XD

Aquí cal tenir molt en compte el factor nostàlgia. Per mi les primeres pel·lícules de Star Wars son molt millors però també és veritat que les recordes amb una mirada al passat difícilment superable. Les tres darreres pel·lícules em semblen correctes però totes pequen de problemes de guió, al meu entendre. L’episodi VII perquè és bàsicament el mateix que l’episodi IV. El VIII amb desgavells estranys (Com la Leia surant per l’espai a lo Mary Poppins) i el IX amb una resurrecció innecessària. No sé fins a quin punt Carrie va participar en els guions…

La iniciativa

Quina proporció d’autores femenines tens a la teva biblioteca? Creus que es necessari augmentar la visibilitat d’obres femenines ?

No en tinc ni idea de quantes autores tinc a can Kraken. Son milers de llibres i mai m’he posat a separar-los per si han estat escrits per un autor o una autora. Als darrers anys porto una mica d’estadística i soc molt irregular en aquest aspecte… mentre que al 2019 vaig llegir, crec, un 40% d’autores, al 2020 no van arribar al 30%. Llegeixo pel que m’atrau independentment de si és un escriptor o una escriptora. Sí que cal donar visibilitat sempre al les obres femenines però sobretot tractar-les de la mateixa manera que a les masculines. Amb pala mateixa passió.

Quin canvi consideres necessari per aconseguir la igualtat literària?

No sabria dir-te. El cert és que en el gènere de la CF i al fantasia crec que les autores estan tan o més ben considerades que els homes. Els seus clubs de fans i seguidors son igual d’importants que els masculins. Pensa en supervendes com Le Guin, Bujold, Jesimin, Clarke, Rowling etc…

Que opines de la iniciativa #UnAñoDeAutoras? I d’altres similars com #Adoptaunaautora o la Nave Invisible? Coneixes alguna iniciativa catalana ocupada en donar visibilitat a autores?

Em sembla molt bé tot i que jo només coneixia la de llegir autores a l’octubre i també la iniciativa de La Nave invisible. Jo, les llegeixo tot l’any, però remarcar-ho, enfatitzar-ho en una època dona visibilitat i ho trobo molt bé. No, ara mateix no em sona cap iniciativa catalana.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s