Sin categoría

#UnAnyD’Autores: Tornant a l’Ursula K LeGuin

I dic tornant perquè fa uns mesos ja vaig presentar-la, així que ara vaig a concentrar-me en altres cosas.

I que m’ha portat a retornar a l’Ursula? Doncs l’increíble línia editorial de Raig Verd que s’ha proposat que em gasti els calers, i esta treient totes les seves obres començant pels Desposseïts i acabant per Históries de Terramar.

I aquí em teniu demanant-me com llegiré suficientment ràpid. Doncs per algún costat haig de començar, i sera pel primer llibre.

I de que volia parlar l’Ursula amb tota aquesta saga?

Gènere i sexualitat

En La mà esquerre de la foscor (també disponible a Raig Verd) es veuen éssers ambisexuals sense una identitat de gènere binaria. Aquest món on la sexualitat només es un factor durant un molt poc petit període de l’any, és lliure de guerres i limitacions, i es vista des del punt de vista d’un home humà. Una cosa molt important donat que es va publicar en 1969.

Tot i així, malauradament era filla del seu temps. Tot i que eren individus andrógins, el pronoms utilitzats en aquell planeta eren els masculins, a més de que les relacions eren sempre heterosexuals gracies a la seva capacitat de decidir el seu sexe. LeGuin concentrava l’acció en els homes, i les seves obres solen tenir personatges femenins bastant estàtics i mai els protagonistes. Ella, eventualment va admetre que tenia aquest tip de bias, i crec que l’època en la que va viure va definir enormement la seva forma d’escriure.

Va aprendre, justament, i al 1995 va fer un relat curt sobre el planeta de La mà esquerra de la fóscor, on els pronoms eren tots femenins. I va fer igual amb Tehanu, on la protagonista passa a ser Tena. Marcant un aprenentatge, i una visió, com sempre, avançada al seu temps.

Moralitat

El desenvolupament de la moralitat esta molt marcat pel passatge a l’edat adulta dins la seva obra de Terramar. Ella creía que la fantasía era la millor vía d’introduir els joves adults en aquests temes. Com ella mateixa va dir, la seva adolescencia va durar fins als 31 anys.

La saga de Terramar es considera un viatge d’aprenentatge, on els seus protagonistes passen a l’edat adulta al temps que viatjen pel regne.

Similar es la seva discussió sobre la política. Es veu sobretot dins Els Desposseïts, amb Urras com capitalistes, i Anarres com anarquistes. Ambdues xoquen i explora els pros i contres de cada teoría.

La filosofia

Ni que més dir que sembla que LeGuin es concentra sobretot en transmetre valors morals. Ja sigui en els seus llibres destinats als adults o als més joves, tots posseeixen llargs paràgrafs que discussions silencioses on es pretén explicar les raons de certs pensaments o filosofies.

Per a persones com jo, pot ser fins i tot una mica avorrit, ja que prefereixo els actes i les converses a les llargues línies de pensament. Però no hauria arribat fins on esta avui si no fos perquè molts han trobat les seves obres instructives a més d’entretingudes.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s