Sin categoría

#Milvusliterarius: Kponyungo o escopinafoc

Segons el glossari de Qui tem la mort de NNedi Okorafor, el Kponyungo es una criatura mística, uns grans rèptils voladors que escupen foc, amb cap rodó i amb banyes, ulls brillants i mandibules plenes de dents afilades. El terme prové de les mascares rituals funeràries de l’ètnia senufo, i significa el «cap dels morts».

El senufo són une etnia de la Costa d’Ivori. En els rites funeraris un home del grup de caça es posarà la màscara i tocarà els tambors prop de la casa del difunt. Se suposa que l’objectiu es capturar l’esperit del difunt, ja que si aquest queda lliure, portarà el caos al poble senufo.

Al llibre

No he aconseguit trobar referencies a un monstre associat a aquesta mascara, el que em fa pensar que la autora va aprofitar la cultura per crear aquesta criatura que apareix al llibre anomenada també com escopinyafoc.

La qual descriu com una especie de drac que escup foc, i el qual mostra a l’Onyesonwu que hi ha una terra que no es desert, donant-li esperança. En la historia es una criatura mística que forma part de la mitologia, i es considera que es benèvola.

La veritat es que tampoc es dona gaire informació del mite en si. La bestia només es nombra i surt un cop, i resulta no ser un escopinyafoc real, sinó la mare de la protagonista adoptant aquesta apariencia.

Si algú té coneixement d’una bestia similar a la mitologia africana, m’encantaria aprendre’n.

Si esteu per Madrid el 16 de septembre de 2021, penseu que podeu venir a veure’m!

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s