Sin categoría

#Coneixent a Terry Pratchett

Sir Terry Pratchett va néixer a UK el 1948, i va morir al 2015. Va publicar el seu primer relat als 11 anys a la revista de l’escola, i dos anys més tard de forma comercial. Es va decantar pel periodisme i no va publicar el seu primer llibre fins a 1971 (The Carpet People). Va començar una serie de llibres allà per 1983, una serie que serien més de 70 llibres. Durant la seva vida va rebre multiples premis, entre ells el títol de cavaller anglès per la seva col·laboració a la literatura.

El color de la màgia

En algun punt de la frontera entre el pensament i la realitat existeix el Discmón, un lloc i un temps paral·lel que pot sonar com el nostre i fer la mateixa olor, però que sembla completament diferent. Sobretot, perquè és un món pla sostingut per quatre elefants recolzats a la part posterior d’una tortuga gegant que es mou per l’espai.
I aquí és on comença tot, amb el primer turista del Discmón, l’excepcionalment ingenu Doslliris i el ferotge equipatge que el segueix a tot arreu amb el seu centenar de potetes. En Gratavent, un mag benintencionat però notablement inepte, s’encarregarà de guiar i protegir l’estranger durant una expedició tan divertida com perillosa.

On trobar-la? Mai més llibres

Per què llegir-la? A part de que és el llibre introductori a Discmón, en Raül comenta: És tan sa riure amb Pratchett! Quina meravella el MónDisc que va inventar i escriure aquest geni. Moltes ganes de llegir-lo en català gràcies a Mai Més!

Déus menuts

El fet que no es pugui explicar no vol dir que sigui un miracle. La religió és un negoci controvertit al Discmón. Tothom té la seva opinió i, de fet, els seus propis déus, que es manifesten en totes les formes i mides. En un entorn tan competitiu, hi ha una forta necessitat de les divinitats de fer sentir la seva presència. I, certament, no és gaire útil aparèixer en forma de tortuga, una manifestació molt per sota de l’estatus de déu al llibre de qualsevol persona. En aquests casos, cal un acòlit, i ràpid. Preferiblement, aquell que no farà massa preguntes…
Gedmà és un noi senzill i analfabet que s’enfronta a terribles problemes. Un déu li ha parlat i s’ha convertit en l’Elegit. Vol acabar amb una Església poderosa i corrupta, vol evitar una horrible Guerra Santa, vol pau i justícia.

On trobar-la? Mai més llibres.

Per què llegir-la? Eloi Kraken comenta: Déus menuts és una novel·la independent del Discmon i no utilitza cap del personatges habituals. Tot i així, hi trobarem cameos de secundaris d’altres sagues com la Mort de les Rates (iiic!) o l’incombustible Em-tallo-la-mà Cahv’ec. I la MORT, naturalment. Ens sentirem tan a gust com sempre i a més, se’ns eixamplarà la visió mística del comportament celestial dels déus. Una novel·la imprescindible que hauria d’estar a totes les aules d’institut i a les de filosofia.

Guàrdies! Guàrdies!

Es respiren aires d’insurreció a la ciutat d’Ankh-Morpock. Els de dalt i els de baix són a punt de tornar-se a enfrontar.

El capità Sam Vives, de l’atrotinada Guàrdia Nocturna, hi està acostumat. Amb tants maldecaps, n’hi ha prou per empènyer un home a la beguda. Però aquesta vegada hi ha una diferència: els de baix han trobat la clau d’una arma latent i letal que ni tan sols ells entenen del tot, i són a punt de desencadenar una campanya de terror contra la ciutat. Al seu rescat arriben el llancer Safanòria i la resta de la Guàrdia, que, juntament amb els altres ciutadans coratjosos, ho arrisquen tot, inclosa una bona socarrimada, per restaurar l’ordre a Ankh-Morpock.

On trobar-la? Mai més llibres.

Per què llegir-la? El biblionauta comenta: Començaré dient que Guàrdies! Guàrdies! és un llibre escrit, i també traduït, en estat de gràcia. No cal que seguiu llegint la ressenya: aneu a pel llibre i comenceu a llegir-lo. Ja.

Igualtat de ritus

Tots els mons tenen regles, fins i tot un de pla que s’aguanta al damunt de quatre elefants a la closca d’una tortuga gegant. És per aixo que un mag moribund busca el vuitè fill d’un vuitè fill, per cedir-li els seus poders màgics abans de la cita amb la Mort que té d’aquí a sis minuts.

Per desgràcia, aviat es decobreix — tot i que no pas prou aviat — que el bebè acabat de néixer i que el mag ungeix abans d’acomiadar-se del Discmón és de fet una nena! El que està fet no es pot desfer — amlgrat els intents de la Iaia Ceravellarda de conduir la nena cap a les files de la cleda de les bruixes — i la petita Esk està destinada a portar el caos i la confusió a la facultat exclusivament masculina de la Universitat No Vista d’Ankh- Morpock… una colla de mags que ja són prou caòtics i confosos en circumstàncies normals.

On trobar-la? Mai més llibres.

Per què llegir-la? Les rades grises comenta: Igualtat de Ritus és una novel·la de fantasia feminista. O una novel·la feminista ambientada en una trama fantàstica. O una novel·la de fantasia i humor que reivindica la igualtat etre homes i dones. 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s