Sin categoría

Entrevista a Marina Vidal

L’artista

Que va fer que optessis per una vida com a il·lustradora? Vas fer algun tipus de formació?

La veritat és que va ser una mica una decisió soptada. No era una nena que dibuixes molt, i sempre m’han interessat coses relacionades amb la ciència. Però sempre he llegit molt manga i amb una companya  em vaig apuntar a dibuix a l’escola JOSO a Sabadell, i allá vaig veure que era una feina. I a poc a poc vaig veure que allò era lo meu. 

Per què escollir fer portades de llibres? 

És curiós perquè no ho vaig realment escollir. En un principi jo volia fer animació o dibuixar cómics, que és realment la meva vocació artística. Però quan vaig fer les cobertes per la col·lecció de clàssics per Són limites ( Ediciones B en aquell moment) vaig tenir com una petita il·luminació artística i vaig decidir que volia especialitzar-me com a portadista. 

Quina va ser la primera portada que vas crear? Com vas viure l’experiència?

La primera va ser per el primer llibre de Els Cinc de Enid Blyton per la editorial Juventud. I la veritat és que va ser tota una experiència.  Vaig pasar de ser estudiant a fer una col·lecció de 21 llibres amb interiors i cobertes en un no res. Les entregues eren cuasi dos llibres al mes i va ser un període amb molt estrés. Però vaig aprendre molt, i guardo amb molt carinyo aquelles cobertes. 

Tens algun projecte en el que estiguis treballant? Ens en pots parlar?

¡Uff tinc molts! Però diré que estic preparant la nova coberta per el primer llibre de Pratchett d’aquest any, alguns fanzines pel graff i un projecte de còmic que a veure que surt d’allà. 

Terry Pratchett

Com va passar que acabessis fent portades dels llibres de Discmón? Que significa per a tu?

Això és totalment gràcies als editors de Mai més i mai estaré prou agraïda. Van confiar en mí desde un principi, i quan ens vam conèixer ja em van avisar que volien traduïr Pratchett i que els hi encantaria que jo ho il·lustrés. I un dia rebo LA TRUCADA. Jo encara no m’ho crec. Pratchett per mi, i com li passa a molta gent, és un autor que m’ha acompanyat en molts moments al llarg de la meva vida; he rigut, he plorat i m’ha fet veure el món d’una altra manera. Il·lustrar les seves portades és una de les il·lusions més grans que he tingut mai. Sempre ho dic i sono una mica com un disc rallat, però és una de les feines de la meva vida.

Dels llibres publicats fins a la data per Mai més, quin es el teu preferit?

Uff difícil. Però diré Guàrdies! Guàrdies! És un dels llibres de Pratchett que més vegades he llegit i uns dels primers que vaig llegir. Igualtat de ritus i Déus menuts están també entre els meus preferits.

Saps per què van començar per Guàrdies! Guàrdies! I no pel primer llibre de l’univers: El color de la màgia, que ha sortit fa poc?

Si! La veritat és que començar per el primer era una mica arriscat per què gaire bé tothom ja els ha llegit. A més que és una entrada al discmón una mica densa per alguns. Començar per Guàrdies! Guàrdies! I sobretot per Igualtat de Ritus també anava una mica més en la línea de Mai més i crec sincerament que són dos dels millors llibres per començar a llegir coses del discmón.

Quin dels llibres de Terry no pots esperar a il·lustrar?

Tinc ganes de dibuixar a la Tiffani o fer la coberta de Lords and Ladies, que em flipa. També he de dir que Night Watch em fa molta por de fer la coberta, per què la original d’en Kidby em flipa.

La inciativa

Quina proporció d’autores femenines tens a la teva biblioteca? 

La veritat és que bastant alta. Segurament serà un 50 i algo aprox. És una cosa que intento que és mantingui tot el que pugui.

Creus que es necessari donar més visibilitats a autores femenines?

Totalment. És molt important donar veu a autores, especialment en els gèneres on sembla que sigui en encara més invisibles. Veure les llistes dels millors autors de ciència ficció i veure sempre les 3 mateixes dones… és molt trist.

Coneixes #UnAñoDeAutoras? I altres iniciatives per visibilitzar-les?

Si ho conec! I ho faig desde fa uns anys. L’any passat no vaig poder fer-ho però vaig seguir la iniciativa a les xarxes socials.

Quin canvi consideres imprescindible per fer la igualtat literària real (guiño a Igualtat de ritus)?

Crec que és molt important fer un canvi educacional a les escoles. S’ha d’intentar promoure lectures molt diverses, de tot tipus de dones i persones no normatives, i sobretot fomentar els gustos literaris.

Vols afegir alguna cosa?

Només agraïr-te per la entrevista, ha estat tot un plaer. I també enviar una abraçada molt forta a totes les persones que donan suport al meu treball en general i especialment amb el de Pratchett. Moltíssimes gràcies, de veritat.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s