Sin categoría

Top 9 mejores lecturas de 2022

9. Check, Please! Ngozi Ukazu

El webcómic más querido de la red llega a las librerías!
Eric Bittle no cree que esté preparado para los desafíos que le ofrece la Universidad de Samwell. Vale que sea un excampeón júnior de patinaje artístico, un youtuber extraordinario y un pastelero aficionado supertalentoso, pero ser un novato en el equipo de hockey de Samwell supone todo un reto… ¡No tiene nada que ver con el club de hockey mixto que había en Georgia! Para empezar, están las cargas. Y luego, está Jack, el atractivo pero borde capitán del equipo… por el cual se siente inexplicablemente atraído, aunque no tenga posibilidades de que le corresponda… ¿O tal vez sí?

¿Dónde econtrarla? Todos tus libros

Mi reseña: ¡Me encanta! Me lo tendría que haber comprado en vez de robárselo (temporalmente) a Marina Golondrina. Bitty es el ser más adorable del universo, literal un cinamon roll (que también los cocina).

8. La hija de la alquimista génetica, Elaine Cuyegkeng

La hija de la alquimista genética, de Elaine Cuyegkeng, es un relato de ciencia ficción publicado por primera vez en español en el Matreon de Crononauta (patreon.com/crononauta) y ganador del Eugie Award. Esta edición incluye una biografía de la autora y un comentario sobre la historia.

¿Dónde encontrarla? En el Matreon de Crononauta.

Mi reseña: Me ha partido el corazón, como el deseo de perfección de una madre vacía de sentido a su hija.

7. Guàrdies! Guàrdies! Terry Prattchet

Es respiren aires d’insurreció a la ciutat d’Ankh-Morpock. Els de dalt i els de baix són a punt de tornar-se a enfrontar.

El capità Sam Vives, de l’atrotinada Guàrdia Nocturna, hi està acostumat. Amb tants maldecaps, n’hi ha prou per empènyer un home a la beguda. Però aquesta vegada hi ha una diferència: els de baix han trobat la clau d’una arma latent i letal que ni tan sols ells entenen del tot, i són a punt de desencadenar una campanya de terror contra la ciutat. Al seu rescat arriben el llancer Safanòria i la resta de la Guàrdia, que, juntament amb els altres ciutadans coratjosos, ho arrisquen tot, inclosa una bona socarrimada, per restaurar l’ordre a Ankh-Morpock.

On trobar-lo? Mai Més Llibres

La meva ressenya: Una gran introducció a Pratchett en català. Sento que seria molt bona amiga de Lady Ramkin.

6. Tehanu, Ursula K LeGuin

Un nou perill amenaça Terramar. Sense Arximag, diverses faccions busquen aconseguir el poder i aprofitar el desequilibri del món al seu favor. El futur dels pobles de Terramar és incert.

La Tenar cuida de la misteriosa Therru, una nena esguerrada a qui va salvar de les ferides de les flames i a qui ha donat una llar. Quan sent la crida de l’Ogion, corre al seu costat junt amb la Therru, de qui no se separa mai. Mentrestant, espera l’arribada de l’Arximag de Terramar, en Ged, que potser ja no és qui ella havia conegut. El que no saben és que la Tenar i la Therru seran la clau per a la llibertat de Terramar.

On trobar-la? Raig Verd

La meva ressenya: Es veu molt clar el canvi i l’aprenentatge que va tenir la LeGuin en els anys entre la Costa més llunyana i Tehanu. Es la veu d’una dona en un món d’homes. 

5. La mà esquerra de la foscor, Ursula K. LeGuin

L’Ai arriba al planeta Hivern amb la intenció que aquest s’aliï a la Federació Galàctica de mons habitats per éssers humans, l’Ekumen. L’habiten dues civilitzacions enfrontades i l’Ai haurà de trobar quina pot ser l’adequada per a l’aliança. A més, es troba una singularitat entre els éssers que hi viuen, no són ni homes ni dones, són hermafrodites que en el període de kèmmer o zel adopten un sexe o l’altre.

On trobar-la? Raig Verd

La meva ressenya: Em queden grans reflexions sobre la posició del gènere en les nostres relacions.

4. Nosotras, las chicas que no sobrevivimos, E. A. Petricone

Nosotras, las chicas que no sobrevivimos, de E. A. Petricone, es un relato de terror publicado por primera vez en español en el Matreon de Crononauta (patreon.com/crononauta). Esta edición incluye una biografía de la autora, una entrevista a E. A. Petricone y un comentario sobre la historia.

¿Dónde encontrarla? En el Matreon de Crononauta

Mi reseña: Me ha encantado que se concentre en las chicas, y no sus asesinos.

3. Ritus de l’edat adulta, Octavia Butler

Aquesta història té lloc quan ja han passat molts anys dels fets narrats a Alba. En aquest segon volum de la saga Xenogènesi coneixerem la lluita d’Akin, el que va ser el primer nadó mascle nascut de la barreja dels gens humans i oankali, per sobreviure i superar la por, la sospita i l’odi dels éssers humans que han preferit aïllar-se del mestissatge que ell representa.

On trobar-la? Mai Més Llibres

La meva ressenya: No m’ha entusiasmat tant com el primer llibre, però m’encanta que l’Octavia segueixi discutint les conseqüències ètiques de la conservació dels pandes XD (obvi que no anava d’això).

2. Llengua Materna, Suzette Haden Elgin

En un futur no gaire llunyà s’han derogat els drets de les dones: depenen en exclusiva dels homes i el seu paper en la societat és merament marital. Només a les Nissagues, poderoses famílies que ostenten el poder econòmic gràcies a la seva capacitat per negociar amb espècies alienígenes, tenen un major grau de consideració social. Tot i això, viuen sota el jou implacable dels homes, atemorides i sovint maltractades. Al cor dels Casals, les comunitats en les quals s’organitzen les Nissagues, s’hi troben les Cases Ermes; en aquest indret es forjarà la revolució de les dones.

On trobar-la? Todos tus libros

La meva ressenya: M’ha encantat la historia i no puc esperar a llegir-ne la continuació. El pitjor es que els comentaris dels homes ja els he sentit abans.

1. El portal de los obeliscos, N. K. Jemisin

Toda era tiene que llegar a su fin. Ha dado comienzo una estación de desenlaces. Empieza con una gran grieta roja que recorre las entrañas del único continente del planeta, una grieta que escupe una ceniza que oculta la luz del sol. Empieza con la muerte, con un hijo asesinado y una hija perdida. Empieza con una traición, con heridas latentes que comienzan a supurar. El lugar es la Quietud, un continente acostumbrado a la catástrofe en el que la energía de la tierra se utiliza como arma. Y en el que no hay lugar para la misericordia.

¿Dónde encontrarla? Todos tus libros

Mi reseña: Algunos compañeros me dijeron que estaba sobrevalorada, pero a mi me sigue fascinando la dureza del mundo y la trama. No puedo esperar para la última parte.

2022 en números

En total he leído 38 obras, de las cuáles la gran mayoría siguen siendo de autoras, gracias a la iniciativa de #UnAñoDeAutoras.

Sin embargo, aún debido a todas las lecturas laterales las obras en castellano siguen siendo una mayoría, y no consigo alcanzar ese 50/50 castellano/català que buscaba el año pasado. Me toca seguir esforzandome en este sentido, y puede que el hecho que el Matreon de Crononauta se cierra me acabe ayudando Xd.

En cuanto a tipos de obras la mayoría siguen siendo las novelas, aunque los relatos han ido ganando fuerza….

Objetivos para 2023

Seguir leyendo, ver si puedo volver a hacer 50 lecturas en Goodreads e intentar leer más catalán. Para empezar 2023, ya tengo a mi primera autora: Marina Golondrina, una compañera de NEUH que tengo muchas ganas de presentaros.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s